söndag 6 mars 2011

Söndagsnöjet, en tur till Maxi!

Söndagens nya förmiddagsnöje för mig är att åka och veckohandla på Maxi, vuxenpoäng till mig alltså!! Men nu har vi handlat mat för sju kommande dagar och det är otroligt skönt. Gjorde samma förra veckan och under veckan behövde jag bara komplettera en gång med lite saker till Oliver, då slipper man springa dit varannan dag. Skönt också att handla när ingen annan gör det, en söndagmorgon kl halv tio. Som småbarnsförälder är sovmorgon ett minne blått och det är tidiga mornar som gäller nu när Oliver somnar kl sju på kvällen, men så sover han hela hela natten och vaknar vid 06 på morgonen och ibland sover han ännu längre...så duktig vår lilla kille!
Mat mat mat är den fas vi är i med Oliver för tillfället och fick mig en tankeställare häromdagen som jag glömt att skriva om. Vi försöker att ersätta ett amningsmål med "riktig" mat, och det går hyfsat bra men nu kanske jag förstår varför han inte blir tillräckligt mätt. Jag och Abbe har alltid varit noga med att läsa innehållsförteckningar på matvaror vi handlar, tillsatser och skit vill man ju inte stoppa i sig. Men barnmatsburkarna har vi glömt bort, man kan ju fråga sig varför vi gjort det men det har helt enkelt inte blivit av. Kanske just för att vi lever i en matvärld nu där det ständigt pratas om Olivers matvanor. Blev så jäkla arg när jag såg ett reportage som Plus visade i veckan angående barnmat, som tydligen som mest innehåller 10% kött. En ettåring har ett dagligt behov av 8mg järn, och skulle man köpa t ex HIPPs spaghetti och köttfärsås så behöver man äta 10st 200g burkar om man ska få i sig det dagliga behovet av järn. Och hur många barn tror ni det är som stoppar i sig så många burkar per dag, inga!! Så snart får vi nog börja laga egen mat så Oliver får i sig tillräckligt med protein och järn. Lite info från testet som gjordes på spaghetti och köttfärsås:

Hipps järn = 0,41 mg/100g  innehåller 5% kött

Nestlé järn= 0,44 mg/100g innehåller 8% kött

Sempers järn = 0,69 mg/100g innehåller 10% kött

Hemlagade = 1,10 mg/100g

Länk för er som är intresserade: http://svt.se/2.146563/1.2344315/

Då kan man undra vad andra barnmatsprodukter innehåller, t ex banangröt som Oliver gillar. Hur mycket banan tror ni att Sempers Banangröt innehåller?? Har faktiskt ingen aning men det är nog inte mycket, och därmed är det slut med Banangröt hos oss, vi köper nu Mild Havregröt till lilleman. Istället värmer vi RIKTIG banan tillsammans med vattnet och därmed har vi en banangröt som vi vet innehåller banan och inte 10% banan som säkert Sempers banangröt innehåller!!! Och Oliver gillar den till och med bättre, alltid ett plus i kanten.

Mammas Banangröt is the shit

Nu ska vi snart ut på äventyr med pappa Albert. Trevlig söndag på er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar